Slapeloosheid behandelen met Chinese geneeskunde

Slapeloosheid, of het onvermogen om in slaap te komen of in slaap te blijven, treft bijna iedereen van ons op een of ander moment. De impact van slapeloosheid is verreikend. Het kan voor de meeste mensen af en toe een ergernis zijn. Voor velen is het echter een chronisch probleem waardoor Slapeloosheid behandelen met Chinese geneeskunde de patiënten uitgeput en geïrriteerd raken en niet in staat zijn om de fysieke en emotionele stress van het dagelijks leven aan te kunnen.

Slapeloosheid komt in vele vormen voor. Voor mensen met milde slapeloosheid kan in slaap vallen een probleem zijn. Veel patiënten kunnen in slaap vallen, maar worden ‘s nachts wakker en brengen de vroege ochtenduren klaarwakker door. In het extreme geval kunnen mensen die geplaagd worden door ernstige slapeloosheid de hele nacht slapeloos zijn.

In de traditionele geneeskunde wordt slapeloosheid beschouwd als een disharmonie tussen Yin en Yang, waarbij de Yang van de dag niet in staat is om de Yin van de avond- en nachturen binnen te gaan of te veranderen.

De principes van Yin en Yang kunnen het best worden begrepen aan de hand van de Chinese karakters voor elk. Het karakter voor Yang was oorspronkelijk een pictogram dat de zonnige kant van de heuvel voorstelde. Het bevat de radicalen voor heuvel, de zon boven de horizon en lichtstralen die van de zon naar beneden schijnen. Het karakter voor Yin daarentegen bevat de radicalen voor heuvel en de aanwezigheid van wolken, die de schaduwzijde van de heuvel aangeven.

Deze karakters vertellen ons veel over de aard van Yin en Yang. De zonnige kant van de heuvel, Yang, is warmer en helderder dan de schaduwkant, Yin, die koeler, donkerder en vochtiger is. Yang staat voor vuur, is actief en beweegt naar boven en naar buiten. Yin staat voor water, is kalm en beweegt naar beneden en naar binnen. Het belangrijkste voor deze bespreking van slaap is echter dat Yang de heldere en actieve uren overdag vertegenwoordigt, en Yin de rustigere, donkere nachturen vertegenwoordigt.

Overdag is Yang-energie sterk, het houdt ons wakker en alert en geeft ons de energie om de activiteiten uit te voeren die elke dag nodig zijn. Terwijl de dag overgaat in de avond, begint de Yang-energie af te nemen en naar binnen te keren, waardoor we kunnen ontspannen en vertragen. Om te kunnen slapen moet de Yang-energie van de dag volledig opgaan in het Yin-aspect van de avond- en nachturen. Daarom vereist een normale slaap dat de Yin- en Yang-energie van het lichaam in balans zijn. Slapeloosheid treedt op wanneer dit evenwicht verloren is.

Het hart speelt ook een belangrijke rol in ons slaapvermogen. In de Chinese geneeskunde herbergt het hart de geest, die alle denkprocessen, geheugen, emoties en het vermogen om te slapen omvat. Tijdens de nacht beweegt de geest zich ook in de Yin, en mensen worden kalmer, stiller en vallen in slaap. Wanneer de geest niet in staat is om naar Yin te gaan, of wanneer de geest naar Yin gaat maar niet in staat is om daar de hele nacht rustig te blijven, treedt slapeloosheid op.

Om slapeloosheid te laten optreden, moet de geest op de een of andere manier worden verstoord. Er zijn verschillende onevenwichtigheden die een verstoring van de geest kunnen veroorzaken. De oorzaken van deze onevenwichtigheden houden vaak verband met levensstijl, wat betekent dat er veranderingen zijn die we zelf kunnen aanbrengen om beter te slapen. Veelvoorkomende oorzaken van slapeloosheid in de traditionele Chinese geneeskunde zijn emoties, voeding, overwerk en een zwak gestel.

Warmte in het lichaam is een veelvoorkomende factor bij slapeloosheid. Warmte is van nature Yang-energie, die actief is. Te veel hitte, of teveel Yang, verstoort het Hart en de geest, waardoor het voor Yang moeilijk wordt om aan het eind van de dag in Yin te transformeren, wat rusteloosheid en prikkelbaarheid veroorzaakt.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *